Нора-Друк, незалежне видавництво сучасної літератури

Украина онлайн

МЕТА - Украина. Рейтинг сайтов

Гаврош


Закарпатська діаспора в Сербії стає ближчою PDF Друк e-mail
Написав Оксана Чужа   
Середа, 09 січня 2013, 14:39

Олександр ГаврошДжерело: Буквоїд

«Я їхав за красивою легендою. За міфом про далеких родичів. Які два з половиною століття тому переселилися з Карпатських гір до Паннонської долини – межиріччя Дунаю і Тиси майже при місці їхнього злиття. І протягом віків не розчинилися в часі та просторі. Зберегли себе навіть краще за нас, оскільки аби вижити серед інших народів, мусили законсервуватися», - так розпочинається новий «роман-подорож у часі і просторі» Олександра Гавроша «Блукаючий народ».

300-сторінкову книжку про найдавнішу українську діаспору в Європі, оздоблену 70 ілюстраціями, вже з успіхом презентували в Ужгороді, Пряшеві та Львові. На черзі - презентація в Києві. Про унікальність цього видання, що вийшло недавно у видавництві «Нора-Друк» у серії «Мандри», - у нашій розмові з відомим закарпатським журналістом і письменником.

Детальніше...
 
Книжка про блукаючий народ PDF Друк e-mail
Написав Ольга ПАВЛОВА, Василь НИТКА   
Неділя, 28 жовтня 2012, 10:29

Джерело: Голос України

У Сербії, в автономному краї Воєводина, вже 260 років живуть вихідці із Закарпаття — руснаки. Їхня громада нараховує близько 15 тисяч чоловік. І досі вони чітко ідентифікують себе як українці, розповів автор книжки «Блукаючий народ», письменник Олександр Гаврош під час презентації видання у прес-центрі «Закарпаття».

«Це не просто книжка для душі, не просто збірка поезій чи прози, це досить серйозний і ґрунтовний проект», — каже автор.

Книжка «Блукаючий народ» вийшла в київському видавництві «Нора-Друк». Уперше її презентовано на Форумі видавців у Львові. «Етнічні закарпатці, які вже 260 років проживають в Сербії, виїжджали двома хвилями. Спочатку близько тисячі чоловік, потім — ще стільки само. І з того часу ці люди жили своїм окремим життям. Вони створили свою етнічну групу і досі підтримують зв’язок зі старим краєм. Себе вони називають «руснаки», витворили власну літературну норму, якою навіть навчаються в школі», — каже Олександр Гаврош. А доктор філологічних наук, професор мовознавства Любомир Белей, виступаючи на презентації, розповів про своєрідну говірку руснаків, що впродовж кількох століть витворилася з української, словацької та польської мов.

Назва «Блукаючий народ» — метафорична. У 18 столітті закарпатці часто переселялися з місця на місце, бо якщо людина жила, наприклад, в одному селі впродовж 15 років, їй не треба було сплачувати податки. Але через 15 років доводилось переселятися, уникаючи податків.

Ця книжка, як зазначив професор етнолог Михайло Тиводар, «написана дуже талановито й читається легко і з задоволенням».

 
В Ужгороді презентували книгу про найдавнішу діаспору закарпатців у Сербії PDF Друк e-mail
Написав Прес-центр “Закарпаття”   
Субота, 20 жовтня 2012, 10:29

Джерело: Вся Закарпатська Правда

Вихідці із Закарпаття, як вони самі себе називають – «руснаки» – проживають у Сербії, в автономному краї Воєводина вже впродовж 260 років. Нині «община» етнічних закарпатців нараховує близько 15 тисяч. І досі вони чітко ідентифікують себе як українці, розповів автор книги «Блукаючий народ» про закарпатську діаспору в Сербії, письменник Олександр Гаврош під час презентації книги у прес-центрі «Закарпаття».

«Це не просто книга «для душі», не просто збірка поезій чи прози, це досить серйозний і ґрунтовний проект», – розповів під час презентації Олександр Гаврош.

Детальніше...
 
Письменник Олександр Гаврош: українські політики значно дурніші, ніж народ PDF Друк e-mail
Написав Надія Майна   
Неділя, 07 жовтня 2012, 23:48

Олександр ГаврошДжерело: Главред

Гаврош – про письменників-кандидатів у депутати: «Не думаю, що вони гірші за водіїв, охоронців чи помічників олігархів, якими наповнена наша Верховна Рада».

На сайті «Главред» відбувся чат із письменником, дипломантом конкурсу «Коронація слова-2012» за роман «Капітан Алоїз», журналістом Олександром Гаврошем. Спілкуючись із читачами, він розповів про невтішний стан української журналістики та причини процвітання «джинси» у ЗМІ, про рівень українських драматургів та переважну більшість «відпочинкових» вистав у театрах, про те, як просувається робота над стрічкою «Іван Сила», та про людину-«вулкан енергії» Віктора Андрієнка, який є режисером фільму, про складності писання для дітей, письменників, що подалися в політику, а також чому в українській літературі не може бути конкурентів.

Подаємо стенограму чату з Олександром Гаврошем.

Детальніше...
 
Олександр Гаврош про книжку «Блукаючий народ» PDF Друк e-mail
Понеділок, 01 жовтня 2012, 17:53

Під час Форуму видавців у Львові відбулася презентація творів відзначених конкурсом «Коронація слова», які вийшли друком до цієї події. Короткий виступ Олександра Гавроша стосовно його нової книжки «Блукаючий народ».

Детальніше...