Нора-Друк, незалежне видавництво сучасної літератури

Украина онлайн

МЕТА - Украина. Рейтинг сайтов

Артем Чапай

Артем Чапай письменник, перекладач, журналіст, мандрівник.

Після знайомства на власній шкурі з гауптвахтою, навесні 2001 під час “України без Кучми” кинув навчання в Академії СБУ. В подальшому здобув ступінь бакалавра філософії в Києво-Могилянській академії. Під час навчання працював офіціантом у нічному клубі, кур’єром, редактором дитячого журналу, перекладав відео для українських телеканалів, був репортером при МЗС.
Артем Чапай був одним із засновників громадського руху “Збережи старий Київ”.
Півтора року мандрував Америкою, заробляючи фізичною працею. Книга про цю подорож, “Авантюра”, вийшла друком у 2008. Друга книжка, “Подорож із Мамайотою в пошуках України”, стала фіналістом конкурсу “Книга року BBC-2011”. Перекладав твори Н. Чомскі, Е. Валлерстайна, Е. Саїда, М. Ганді, Ч. Тейлора.
Оповідання й колонки Чапая публікуються в українських ЗМІ. За оповідання “Один день щастя” й “У вас все нормально?” у 2012 він отримав відзнаку від La Strada-Україна та Інформаційно-консультативного жіночого центру.
У 2013 переміг у міжнародному конкурсі й отримав стипендію Центральноєвропейської ініціативи та Словенської асоціації письменників, під час якої збирав матеріал для наступної книги.

Чапай
У вас всё нормально? PDF Друк e-mail
Написав Артем ЧАПАЙ   
Четвер, 25 жовтня 2012, 16:39

Артем ЧапайОповідання (вперше опубліковано 2012-05-15 на сайті infocorn.org.ua

Із народженням сина в моєму житті стало значно менше часу, зате значно більше романтики.

Якось давно вже доти ми з дружиною не пили чай на балконі під звуки грози, дивлячись, як вітер гне тополі, а небом сунуть хмари. Контрастні кольори: темно-зелений, темно-сірий. І контрастні запахи змоченої пилюки та бузку.

Сидимо на принесених з кухні стільцях зі спинками, син спить у рюкзачку-переносці на Оксані. Ми щойно втекли з вулиці від зливи й не хочемо його будити.

Чай у моїй прозорій чашці золотистий. Більше солодкий, ніж міцний.

***

Й давно вже до народження сина я не вставав на прогулянки о шостій ранку. Надворі кольори ще бліді, як на акварелі. За відчиненим на провітрювання білим металопластиковим вікном цвірінькають пташки.

Солодко потягуюсь, відчуваю тертя й чую звук шкіри по простирадлу. Встаю з-під стіни, куди мене затиснули Оксана з сином, і йду робити каву, поки Оксана востаннє за ніч підгодовує немовля.

- Як він сьогодні? - питаю Оксану.

- Так собі. Класно тобі, що ти так вирубаєшся.

Детальніше...
 
Чапай в пошуках України PDF Друк e-mail
Написав Дмитрий Носков   
П'ятниця, 08 червня 2012, 08:01

Джерело: Бортовой журнал «Автолюкс» № 4 (92)

Cвою подорож по Україні Артем Чапай задумав після повернення з Латинської Америки, де поневірявся півтора роки. І в першому, і в другому випадку на світ народилося по книзі. У 2008-му - «Авантюра», в 2011-му - «Подорож із Мамайотою в пошуках України».

Світ має достаток та доброту

Артеме, звідки ця ідея - написати книгу про подорож Україною? Адже наших людей зазвичай тягне до закордонної екзотики... Чого ми не бачили у себе вдома?
Ідея створення книги «Подорож із Мамайотой» з'явилася після того, як ми з дружиною проїхали на мотоциклі половину України. Спочатку дійсно мріяли про екзотику - про подорож до Середньої Азії. Але ми дуже зацікавилися Україною, коли побували в різний час в багатьох містах і куточках країни...

Детальніше...
 
Артем ЧАПАЙ: «В Україні, на відміну від сусідів, нема лизоблюдства перед владою» PDF Друк e-mail
Написав Влад ТРЕБУНЯ   
Субота, 21 квітня 2012, 10:26

Артем ЧапайДжерело: Галицький кореспондент

Його життя нагадує пригодницький фільм. Може, навіть цілий серіал. Артем Чапай народився й виріс у Коломиї. Закінчив міську гімназію 1998 року. Вищу освіту спочатку отримував у Академії Служби безпеки України, проте покинув навчання під час протестів «Україна без Кучми». Згодом отримав ступінь бакалавра Києво-Могилянської академії. Навчаючись, працював вантажником, кур'єром, редактором дитячого журналу, перекладав фільми на телеканалі «Інтер», був репортером при МЗС. Півтора року «бомжував» Америкою: жив у «чорному» кварталі в Новому Орлеані після урагану Катріна, брав участь у заворушеннях у Мексиці, будував зруби «в лапу» в Гватемалі, копав котлован у Нікарагуа. Потрапив під арешт на Кубі за підозрою в шпигунстві. За результатами цієї тривалої подорожі написав свою першу книгу «Авантюра», що вийшла друком у 2008 році.
Друга книжка «В пошуках України. Подорож з Мамайотою» стала результатом кількамісячних мандрів Ненькою. 2011 року ця книга потрапила до фіналу конкурсу «Книга року Бі-Бі-Сі».

«Галицький кореспондент» говорив з Артемом про революційну романтику, пошуки України й про те, що українців єднає.

Детальніше...
 
Андрій Куликов представляє книжку Артема Чапая PDF Друк e-mail
Четвер, 15 грудня 2011, 23:11

Джерело: http://www.bbc.co.uk

Андрій Куликов, член журі, представляє книжку Артема Чапая:
"Цю книгу варто прочитати навіть якби в неї була інша назва. Хоча, хтозна, можливо без глибинного коду, що містить назва, ця книга не захоплювала б так потужно.

Як новітній Козак Мамай ("Мамай+Ота") мандрує Україною в пошуках Її ліричний (утім, не такий ліричний, а вельми приземлений) герой щоденника Артема Чапая. Як епічний герой творів українського народу поборює він байдужість, незнання, захланність та інші невластиві щирим українцям (якою б мовою вони не розмовляли і якому б Богу не молилися) явища. Часом закидає сталеву гнуздечку свого металевого коня на гілляку, примощується під деревом, бере невидиму кобзу і не лише поринає в задуму, а й вихлюпує цю задуму у вигляді сучасної думи на сторінки, які ніби гортаються самі собою, бо оповідь стелеться так само рівно, як шлях із Заходу на Схід України, на якому Артемові Чапаю зустрілося так багато цікавих людей, від яких дізнався те, чим так щедро ділиться з читачами.

Детальніше...
 
Артем Чапай: українці ділять свою країну на “ми” та “вони” PDF Друк e-mail
Написав Олег Карп'як   
Субота, 03 грудня 2011, 11:42

Джерело: BBC Ukrainian, середа 30.11.11

У "Подорожі з Мамайотою в пошуках України" 30-річний Артем Чапай розповідає, як він на мотоциклі вздовж і впоперек об’їхав Україну, користуючись переважно третьорядними дорогами та якомога частіше зупиняючись, щоб порозмовляти з людьми.
Своїм співрозмовникам автор ставив два однакових запитання: "Про що ви мрієте?" та "Що для вас означає Україна?".

ВВС Україна: Судячи з книжки, ти шукав Україну чомусь саме у райцентрах? А чому, приміром, не у великих містах?
Артем Чапай: Чому ж, я зупинявся й у великих містах, і про них теж пишу. Наприклад, у книжці є про Житомир, Київ, Луганськ.
Але говорити з абсолютно випадковими людьми значно легше в сільській місцевості, в невеличких містах. У великих — люди, як правило, більше зайняті. Мені, скажімо, важко уявити, щоб я зараз підійшов і тут на Контрактовій площі в Києві почав щиро, не на формальному рівні, розмовляти з людиною.
В невеличких же містах у людей є трошки більше часу й вони відкритіші, бо бачать, що я подорожній.

Детальніше...
 
<< Початок < Попередня 1 2 3 4 5 6 Наступна > Кінець >>

Сторінка 5 з 6