Нора-Друк, незалежне видавництво сучасної літератури

Украина онлайн

МЕТА - Украина. Рейтинг сайтов

Артем Чапай

Артем Чапай письменник, перекладач, журналіст, мандрівник.

Після знайомства на власній шкурі з гауптвахтою, навесні 2001 під час “України без Кучми” кинув навчання в Академії СБУ. В подальшому здобув ступінь бакалавра філософії в Києво-Могилянській академії. Під час навчання працював офіціантом у нічному клубі, кур’єром, редактором дитячого журналу, перекладав відео для українських телеканалів, був репортером при МЗС.
Артем Чапай був одним із засновників громадського руху “Збережи старий Київ”.
Півтора року мандрував Америкою, заробляючи фізичною працею. Книга про цю подорож, “Авантюра”, вийшла друком у 2008. Друга книжка, “Подорож із Мамайотою в пошуках України”, стала фіналістом конкурсу “Книга року BBC-2011”. Перекладав твори Н. Чомскі, Е. Валлерстайна, Е. Саїда, М. Ганді, Ч. Тейлора.
Оповідання й колонки Чапая публікуються в українських ЗМІ. За оповідання “Один день щастя” й “У вас все нормально?” у 2012 він отримав відзнаку від La Strada-Україна та Інформаційно-консультативного жіночого центру.
У 2013 переміг у міжнародному конкурсі й отримав стипендію Центральноєвропейської ініціативи та Словенської асоціації письменників, під час якої збирав матеріал для наступної книги.

У Вінниці свою нову книгу презентував український письменник Артем Чапай PDF Друк e-mail
Написав Иван КИСЛОЩУК   
Понеділок, 06 жовтня 2014, 20:25

Артем Чапай у Вінниці. 20.09.14. Фото з сайту http://real-vin.comДжерело: Реал

20 вересня «Книгарні Є» з вінничанами зустрівся відомий український письменник, публіцист Артем Чапай. Автор приїхав до шанувальників не з порожніми руками, а з презентацією свого нового антиутопического роману «Червона Зона».

«Поняття червоних і зелених зон з'явилися під час воєн в Афганістані та Іраку, - розповів Артем. - У зеленій зоні панує мир, вона захищена охоронними структурами, а в червоній кожен виживає, як може. Насправді це умовний поділ є не тільки в країнах третього світу, або там, де війна, а всюди. Адже крім середнього класу, є олігархи, і ті, хто ледве-ледве зводить кінці з кінцями. Цим романом я хотів показати проблему соціальної нерівності »...

Пізніше письменник відкрив секрет, що книга писалася під враженням антиутопії «1984» Джорджа Оруелла і фільму «Дев'ятий округ». Протягом зустрічі Артем Чапай розповідав багато історій зі свого життя, які лягли в основу роману. Одна з найяскравіших була про те, як в зоні АТО його допитували співробітники СБУ, помилково прийнявши за сепаратиста.

Також Артем Чапай розповів, що переписував роман. У першій версії письменник убив головну героїню, але потім «побоявся» грізних листів фанатів і вирішив залишити її в живих. Другу версію писав поспіхом, бо сидів зі своєю маленькою дитиною - міг приділяти роману тільки одну годину на день. Вважає це більше плюсом, ніж мінусом, так як твір вийшов більш динамічним.

Артем Чапай - письменник, перекладач, журналіст, мандрівник, активіст руху «Збережи старий Київ». Три роки отримував вищі освіту в Академії СБУ, але кинув навчання під час кампанії протестів «Україна без Кучми». Надалі отримав ступінь бакалавра в Києво-Могилянській академії. Півтора року подорожував по Америці, заробляючи собі на життя фізичною працею. Про цю подорож в 2008 році вийшла книга «Авантюра». Друга його книга «Подорож із Мамайотою в пошуках України» стала фіналістом конкурсу «Книга року BBC-2011». Нова книга Артема Чапая «Червона зона» - перша проба пера в жанрі художньої літератури. Головний герой роману - молодий журналіст Антон Ципердюк - живе у світі, який поділений на багаті безпечні «зелені зони» та незахищені бідні «червоні зони». Випадково скоївши злочин, Антон змушений бігти в червону зону, яку він так боїться і про яку уявлення має тільки зі ЗМІ. Налаштований на найгірше, він саме в цьому середовищі людей знаходить кращих друзів і кохану жінку. Разом з ними він починає боротися проти забудовників, які виселяють людей з будинків під приводом «розвитку» міста.

«Реалу» вдалося взяти у Артема невелике інтерв'ю.

- У книзі «Подорож із Мамайотою в пошуках України» ви показували, що розділеність України - це міф. Після останніх подій не змінили свою думку?
- Українці, як і були, так і залишаються українцями. Просто людьми, на превеликий жаль, дуже легко маніпулювати. Я недавно в якості журналіста був на Донбасі і побачив, що людей там вже сильно «попустило», але вже занадто пізно, тому що пролилося багато крові.

- Ви були в Латинській Америці під час революції. Як ви вважаєте, вона була схожа з нашою?
- Порівняно з тим, що було в Україні, події в Латинській Америці - це просто квіточки. Там все було дуже романтично. Все закінчилося тільки палицями та коктейлями Молотова, без жертв. Наша революція була набагато кривавіше і жорсткіше.

- У скількох країнах ви побували? Яка з них вас найбільше вразила?
- Я точно не рахував, приблизно близько 35 країн. Найбільше враження на мене досі справляє Мексика.

- Раніше ви не писали художніх книг. Чому вирішили змінити жанр?
- Я ніколи не планував бути письменником. Просто після подорожі по Латинській Америці мені треба було кудись виплеснути свої емоції. Так і народилася «Авантюра». Другу книгу я теж спочатку не хотів писати, але у мене було занадто багато записів про моє подорож по Україні, тому я вирішив оформити їх у книгу. Далі я вже зрозумів, що не можу без письменства і почав роботу над «Червоної зоною». Мене привабив жанр художньої літератури, бо там можна писати про персонажів все, що думаєш, а їх прототипи, як правило, не впізнають себе.

- Хто ваш читач?
- В першу чергу це молодий, думаюча людина. Зокрема роман «Червона зона» більше націлений на чоловічу аудиторію.