Нора-Друк, незалежне видавництво сучасної літератури

Украина онлайн

МЕТА - Украина. Рейтинг сайтов

Банер
Найбільша правда захована у власних бажаннях PDF Друк e-mail
Написав Олена Семенишин   
Четвер, 31 березня 2016, 20:53

Джерело: sferaua.com

Анна Тарнава. Бажання поверненню не підлягають. К.: Нора-Друк, 2015. – 200 с. Читацький клуб.

В кожної людини є звичайна нав’язана суспільством література і читаємо її здебільшого, бо колись якийсь визначний критик сказав, що це геніальний твір. Звичайно, ніхто й не сміє сумніватися в чиїсь геніальності (хоча це відносна річ, яка має власні грані божевілля), але якщо в нас немає часу, якщо це не те, що зможе гарантувати Вам свідому практичну сторону, бо ж не у всіх книгах можна відшукати гостру болючу, ба й навіть особисту реальність. А найбільша правда захована у власних бажаннях. Можливо саме тому, я вже годину катаюся у метрополітені, не відповідаю на дзвінки друзів, відриваюся від реальності, бо на сторінках книги виростає той окраєць світу, де схований магазин бажань, довга черга наших примарних мрій. І що усвідомлюємо, панове, бажати ж то ми не вміємо.

 

Уявіть, що на смакові рецептори вашої уяви приставили таке маленьке мініатюрне тістечко, смакуючи яке ви мусите пам’ятати, що воно має гіркий присмак правдивої реальності, захмарні психологічні ідеї, які вдало пристосовані під химерність життя, а найголовніше вас окутує бажання саме бажати, надіятися, сподіватися і вірити. Варто мабуть наголосити для солодкоїжок, що це не казочка про таку собі далеку мрію, не чергова історія безмежної любові, а навігатор шалених темпів наших бажань.

Естетика твору вражає своєю простотою, зачаровує глибиною ідеї, позбавлена власне зайвих компонентів, які стали центром тяжіння для більшості сучасних письменників. Тут не треба шукати безмежності і величності пейзажних замальовок, не треба вчитуватися у надхмарну ліричність мови твору, яка позбавлена сюжету, не треба плутатися у іменах героїв чи навіть розчаровуватися від надмірної фантазії, бо це не та книга. Все значно простіше, бо простота і прозорість – це не завжди елементарність, це тільки вміння точно, безпомилково, правдиво відтворити для читача таку картину, яка здатна заворожувати декількома влучними словами.

Здавалося, що залучаючи психологічні гіпотези і ідеї ними можна зруйнувати всю цілісність сюжету, але ні. Це вперше в українській літературі, коли автор так майстерно відтворює психологізм власного героя через складний власне науково-психологічний елемент, який просто позбавляє необхідності розчинятися в деталях, а гармонійно вплітається в одне звучання оригінальності думки.

Щоб там не писали науковці, критики і тисячі тих, кому просто за необхідність писати. У вашому світі має з’явитися маленький будинок на окраїні цілого Всесвіту, до якого рано чи пізно прийде дівчина, яка змушена відстояти довгу чергу покупців, заплатити чималу жертву, отримати бажання, яке поверненню вже аж ніяк не підлягає… Бо колись, хтозна, пришвалантаєте і Ви на той самий краєчок, віднайдете магазин без вивіски і буде тремтіти над власним бажання, а що ж тоді, коли воно й справді не підлягає вашому поверненню?