Нора-Друк, незалежне видавництво сучасної літератури

Украина онлайн

МЕТА - Украина. Рейтинг сайтов

Банер
Про геніїв, пригоди та смачненьке… PDF Друк e-mail
Написав Олена Жежера   
Вівторок, 09 серпня 2011, 16:35

Джерело: Друг читача

Рецензія на книгу: Роздобудько Ірен. Мандрівки без сенсу і моралі. – К. : Нора-Друк, 2011. – 192 с. – (Мандри).

Люблю розумних жінок. Не пихатих і зарозумілих, які ставлять себе і свої знання вище за співрозмовника. А таких, на яких хочеться бути схожими, за якими хочеться йти і які надихають. Словом, до таких жінок, поза всяким сумнівом, належить сучасна письменниця Ірен Роздобудько. Цікаво, що, прочитавши її нотатки подорожнього, які вона вміло вплела у канву роману «Мандрівки без сенсу і моралі», розумієш, що головне у гарному художньому творі – щирість і відвертість автора, якими він ділиться з читачем.

Отже, ближче до книги… Зараз, на щастя, кожен хоча б раз на рік може дозволити собі відвідати якусь заморську країну. Але не завжди вистачає духу подорожувати так, як заманеться. Найчастіше умови і графік відпочинку диктують туроператори. Інша річ – екстрім. Звісно, він до снаги не кожному. Одним на це не вистачає сміливості, іншим – свободи (різної: від умовностей – до залежності від родини). Але послухати чиїсь переповідки про нестандартний відпочинок, однозначно, цікаво багатьом. Таку можливість і подарувала письменниця, вибравши цікаву методу знайомства читача зі світом: спочатку зверни увагу на дрібниці у кожній країні, кожне місто побач очима його геніальних та видатних мешканців, спробуй традиційні страви, а вже потім отримай насолоду, доповнюючи враження. Кожна країна, у якій побувала Ірен, відкрила для неї свій секрет, свою неймовірну історію, що лежить на поверхні, але не кожному мандрівникові таке по зубах. Авторка щиро та щедро ділиться мандрівними родзинками-дрібничками: вони – як секретні інгредієнти фірмових страв, без яких отримати незабутній смак неможливо. Світ складається з деталей. От про них Ірен і розповідає: про окреме помешкання і ліжко для домовика у Фінляндії, про крихітний постамент дев’ятисантиметрового «Хлопчика-сирітку» у Швеції, біля якого «…в купі мідяків, котрі залишають йому «на харчування» жартівники», письменниця побачила і українські гроші. Про дивовижний особливий захід сонця та незвичайних їжаків у Хорватії. Про «невиїзний» екзотичний фрукт «горіх жуна» та наслідки його вживання у Малайзії, нестандартний грецький салат у Греції, сюрприз на день народження в Америці, про екстремальний сніданок євреїв у Палестині та велич і буденність Ізраїлю. І навіть про запорізьких козаків на Мальті!

 

До того ж з кожного краю авторка привезла оригінальні рецепти національних страв і помістила їх у своїй мандрівній книзі. Деякі з них я вже взяла собі на замітку. Всі вони легкі у приготуванні (принаймні так здалося під час читання) і не потребують великих фінансових затрат.

Загалом, книга залишила приємний післясмак. Вочевидь, вона орієнтована на тих, хто любить і вміє насолоджуватися життям. Жодним чином прошу не плутати її з путівником, швидше вона здатна заохотити сприймати світ інакше, пізнаючи його через дрібниці та свої відчуття. Ірен Роздобудько вловила унікальні риси кожної народності, з якими їй пощастило зустрітися, та поділилася цими враженнями зі своїм читачем як найліпшим другом та допитливим співрозмовником.