Нора-Друк, незалежне видавництво сучасної літератури

Украина онлайн

МЕТА - Украина. Рейтинг сайтов

Топ-5. Кращі гостросюжетні романи-2013. Авторський рейтинг Андрія КОКОТЮХИ PDF Друк e-mail
Написав Андрій Кокотюха   
Середа, 19 березня 2014, 11:16

Джерело: Буквоїд

Маємо невеличкий проміжний ювілей. Звісно, як автор проекту чудово розумію – зима видалася надто гарячою й трагічною, аби, як раніше, вчасно стежити за наповненням розділу. Але разом із тим констатую: в новоствореній Бібліотеці Майдану, що в «Українському домі», саме детективна та пригодницька література користується підвищеним попитом. Вона не завжди українською, не завжди написана українськими авторами. Та, по-перше, такої, за моїми даними, часто хочуть майданівці. З цього витікає друге: саме прості історії про перемогу Добра над Злом надихують людей, додають їм сил, допомагають триматися. Адже це книги, написані переможцями про переможців для переможців.

Разом із тим цей п’ятий рейтинг нарешті суттєво відрізняється від попередніх. Признаюся: ті рази доводилося називати кращими не справді кращі книги, а ті, що є. До певної міри натягуючи бали – хоча мені більше подобається речення «даючи автору шанс». Проте нині жодна з названих нижче книжок – не аванс автору. Кожна позиція – книга-успіх, книга-відкриття, книга-знахідка. Так, українці все одно мало пишуть гостросюжетних романів, бо люблять вірші та рефлексивні екзистенційні тексти формату «вже ніхто мене не любить». Але за час, відколи існує проект «Кримінальне чтиво UA», навчилися писати й у нас на тому рівні, до якого – вибачте за егоїзм та суб’єктивність – тяжію я як читач. Тож далі – п`ять українських гостросюжетних книг, котрі принесли мені протягом 2013 року щире читацьке задоволення. Без жодних натяжок та зайвих компліментів. Як і раніше, автори та їхні твори подаються за порядковими номерами та за абеткою. Тобто, перша позиція не означає перше місце.

1. Олексій Волков. «Мертві квіти». – Київ, «Нора Друк», 2013 р.

Володар «Золотого пістоля» за сукупний внесок у розвиток гостросюжетного жанру в українській літературі, Олексій Волков кілька років стояв на місці. Новими романами тішив, але не дивував. Вдавався до експериментів, але не всі вони сприймалися шанувальниками ранніх творів, на яких він зробив собі ім`я. Проте «Мертві квіти» - роман, вартий уваги навіть тих, хто ніколи раніше детективів не читав. Історія про те, як лікар Стас Ковач розплутує клубок власних родинних, а заодно – українських історичних таємниць, вивчаючи узори на килимі, може претендувати на те, аби називатися «серйозною» літературою, лишаючись при цьому в чітко окреслених та досконало вибудуваних жанрових рамках. Відповідає всім вимогам до сучасного європейського детективного роману.

2. Олександр Гаврош. «Капітан Алоїз». – Тернопіль. «НК «Богдан», 2013 р.

3. Владислав Івченко. «Найкращий сищик імперії на службі приватного капіталу». – Київ, «Темпора», 2013 рік.

4. Ксенія Петухова. «Легенда Золотої кицьки» - Київ, «Гамазин», 2012 р.

5. Валентин Тарасов. «Чеслав. У темряві Сонця». – Харків, «Клуб Сімейного Дозвілля», 2013 рік.