Нора-Друк, незалежне видавництво сучасної літератури

Украина онлайн

МЕТА - Украина. Рейтинг сайтов

Банер
Герой сучасного українського роману: від успіху до щастя PDF Друк e-mail
П'ятниця, 15 лютого 2013, 14:16

На сайті Національної спілки письменників України Укр.Літ в статті Василя Калити "Герой сучасного українського роману: від успіху до щастя" аналізуються відповіді, які намагається дати сучасна українська проза на питання: Як заглянути у душу успішної людини? Збагнути, що насправді потрібно, коли маєш усе? Розкрити зворотній бік безтурботного життя у мегаполісі?

Серед інших творів сучасників, автор звернув увагу на роман Антона Кушніра "Urban Strike":

У пошуках щастя на тлі власного успіху знаходяться не тільки представники великого бізнесу чи політики, а й звичайні люди – ціла каста офісних працівників сучасного мегаполісу. Ну, отримали вони добре оплачувану роботу, загріли тепле місце, і що далі? «Когось остаточно задирає офісна шизофренія, депресивні корпоративні вечірки й технології роботи з персоналом… Хтось просто хоче вирватись із цього кола – прокидатись раніше, ніж це може винести твій організм, їхати на нецікаву роботу, яка висотує з тебе всі соки, а увечері напиватися до безтями» – описує будні «офісного планктону» Антон Кушнір у своєму романі «Urban Strike». Його герой журналіст інформагентства Майк усе це відчуває на собі і гостро прагне свободи. Ні, він на відміну від попередніх героїв не вдавався до обману, щоб отримати перспективну добре оплачувану роботу, просто в один момент зрозумів: це – не його, його душа покликана до чогось іншого. Майк з болем визнає: «Картка фіксує не лише час, коли я приходжу на роботу і коли йду додому, ні, вона веде мою персональну історію переміщень по плазі… За мною весь час стежать, хоча я навіть не параноїк. Редактор може будь-якої миті натиснути клавішу, відкрити вікно спеціальної програмки й побачити те саме, що я бачу на робочому столі свого комп’ютера».

 

І Майк кидає виклик офісній субкультурі, яка щодня переслідує його. Постійне обмеження особистої свободи в робочий час він компенсує участю у доволі радикально настроєній проти звичного порядку речей у сучасному місті молодіжній мережі «Urban Strike». Учасників цієї організації об’єднує одне – протест проти буденності. Для цього вони вигадують собі різноманітні, часом шалені та безглузді завдання, і з надзвичайно серйозним підходом виконують їх.

Псуючи білборди і афіші у метро, підкидаючи димову суміш у «Мак Дональд’с», граючи футбол у колекторі, влаштовуючи пікнік на лінії електропередач, приймаючи під своїм дахом дивну незнайому дівчину з книжкою про німецьких терористів, і врешті-решт проводячи вночі однодумців із «Urban Strike» на територію свого інформагентства, Майк по-справжньому почувається вільним та щасливим.