Нора-Друк, незалежне видавництво сучасної літератури

Украина онлайн

МЕТА - Украина. Рейтинг сайтов

Костянтин Родик про роман Антона Кушніра «Urban strike» PDF Друк e-mail
Середа, 02 листопада 2011, 18:31

Джерело: газета «Україна Молода»
Зі статті літературного критика Костянтина Родика «Конкурс романів дістався мейнстріму» в газеті «Україна Молода» (02.11.11.) про роман Антона Кушніра «Urban strike»:
Роман належить до найбільш, мабуть, масового напряму нового українського письменства: молодіжна протестна проза. З одного боку, щаслива молодість; вік, коли ще до всього є діло й усе — диво. Подибуємо навіть реєстр того, «що приносить справжню радість в житті — друзі, мандри, спорт, смачна їжа музика, секс». А ще — веломандри містом; милування краєвидами з високовольтної вежі або з–під мосту; спускання на мотузках стінами аварійних будівель («промисловий альпінізм») тощо.

І водночас — «міська партизанська війна» з пієтетним згадуванням сумнозвісної Ульріки Майнгоф. Тут тобі й нове життя класичних учнівських рогаток, і модерні технології протесту у фаст–фудах та бутіках, і «боротьба» із повсюдними рекламними банерами. Й увесь цей максималізм із ознаками екстремізму, як і годиться, зумовлений стрункою ідеологією. «Комусь може здатися, що на подібні вчинки зважуються лише вкрай озлоблені люди, але, повірте, це зовсім не ненависть. Просто є різні форми любові... Вандалізм — це не графіті на сірій облізлій стіні, а офісний центр на місці зруйнованого старого будинку чи скверу... Коли страждають люди, асфальт може і потерпіти!»
Urban strike — вельми пізнавальний текст (особливо для старших читачів): такий собі лікнеп в образах. Але цей роман містить і сильний заряд енергії, котра ще невідомо як діятиме на молоду авдиторію. Напевне, ця книжка дістане неабияку порцію критичних звинувачень, як це було з творами Любка Дереша або Сергія Жадана. До речі, з останнім Антона Кушніра ріднить спільна постава до участі молоді у зрежисованих дорослими політичних акціях. «Не те, щоб вірив у те, що це дійсно щось змінить, ні, мене просто приваблювала стилістика... Не те, щоб їм було цілком байдуже, що саме скандувати і з яким текстом тримати розтяжку, але відчувалось, що саме дійство їх цікавить чи не більше, ніж результат... Своєрідний драйв, щось на зразок «безпечного екстріму» — отримуєш свій адреналін і не особливо переживаєш за неушкодженість організму». Політика, як гра, як карнавал, як стиль. «Пофестивалили» — так означує автор політичну активність нинішньої молоді.
Утiм саме за стилем А. Кушнір надто різниться від С. Жадана. Радше це — коло Світлани Поваляєвої. Коло, до якого новий автор увійшов цілком упевнено.