Нора-Друк, незалежне видавництво сучасної літератури

Украина онлайн

МЕТА - Украина. Рейтинг сайтов

Банер
"Від цієї книжки вам може стати дещо незатишно..." PDF Друк e-mail
Написав Тетяна Трофименко   
Неділя, 07 лютого 2016, 22:39

"Затишний критик Тетяна Трофименко радить 5 книжок, які зігріють вас цього сльотавого лютого" на електронних сторінках видання Новинарня. Серед них і книжку Маркіяна Камиша:

Від цієї книжки вам може стати дещо незатишно під вашою теплою ковдрою, адже її написав автор, для якого Чорнобильська зона – “місце релаксу. Замість моря, Карпат, териконів, замість пересипаної засмаглими шалавами і залитої прохолодним мохіто Туреччини” він їздить “на ту срану помийку, в ту сцяну Зону”. Головного персонажа не зупиняють ні менти, котрі раз за разом “палять” сталкерів, які незаконно опиняються в Зоні (звідси й назва – оформляють протокол), ні холод, голод і вовки. П’яні або накурені, схопивши тушонки та напившись із калюж, “у яких лежать мертві косулі і старе залізяччя”, персонажі пізнають істину й досягають дзену. І так сто сторінок – сюжетною різноманітністю Маркіян Камиш не зловживає.

 

Часом персонажеві довіряють свої вгодовані туші іноземні туристи чи землячки, спрагнені екзотики. До них він ставиться з погано прихованим презирством, як і до суспільства споживання в цілому: “Тим, кому не подобається, що в маркеті можна купити десять видів заморожених овочів і двадцять видів сигарет. Ви – підари. Просто спробуйте шоколадний батончик після двотижневого забросу на чорнобильську помийку… і тоді вже лайте широкі асортименти іноземної продукції. Підари”. Утім, у цілому автор добрий – може навіть розкрити секрети “нормальної мародерочки” (наприклад, коли ходиш темними прип’ятськими квартирами без ліхтарика, викручуєш крани і пакуєш у великий мішок).

Читати неодмінно якщо вам набридли глінтвейн і шкарпетки з оленями та тягне на екстрим, катарсис ви переживаєте тільки по обкурці, не любите традиційно заяложених творів про трагедію Чорнобиля, вважаєте, що Маркіян Камиш – класний чувак.

#оформляндія

Останнє оновлення на Понеділок, 08 лютого 2016, 14:51